Diagnose

Diagnose

Muskelknuder giver ikke altid symptomer og forbliver derfor uopdagede. Ofte opdages de ved en gynækologisk rutineundersøgelse. Der findes flere faktorer der påvirker udviklingen af muskelknuder. Sandsynligvis er det en kombination af flere faktorer og man ved, at hormonerne østrogen og progesteron begge påvirker tilvæksten af muskelknuder. En del behandlinger rettes derfor mod disse hormoner.

Hvordan bliver muskelknuder opdaget og diagnosticeret?

En hurtig undersøgelse for muskelknuder (fibromer) kan bestå af en såkaldt bimanuel undersøgelse af underlivet. Lægen fører to fingre op i skeden for at identificere livmoderhalsen og palperer samtidig nederste del af maven (at “palpere” betyder at man føler på et organ eller et område af kroppen for at stille en diagnose).

Hvis lægen har mistanke om muskelknuder, kan der foretages mere grundige undersøgelser, såsom:

  • Transvaginal ultralyd
  • Hysteroskopi
  • MR-scanning
  • Sonohysterografi

Ultralyd Ultralyd

Ultralyd er en smertefri undersøgelse, der anvendes til tidlig opdagelse af muskelknuder (fibromer). Når det gælder muskelknuder i underlivet, foretager man en såkaldt transvaginal ultralydsundersøgelse. Lægen fører en sonde op i skeden. Sonden udsender nogle ultralydsbølger, der støder mod de forskellige strukturer i livmoderen. Via en computer dannes der et billede på en skærm, som efterfølgende undersøges for muskelknuder.

Hysteroskopi Hysteroskopi

Ved hysteroskopi undersøger lægen, om der findes submukøse fibromer (muskelknuder). Der hældes væske ind i livmoderen via et lille, tyndt teleskop- lignende instrument, et såkaldt hysteroskop. Hysteroskopet indeholder optiske fibre. Det føres ind i livmoderen gennem livmoderhalsen for at undersøge livmoderens inderside.

MR-scanning MR-scanning

Undertiden er det nødvendigt at fjerne muskelknuderne (fibromerne) med en operation. Der foretages en såkaldt magnetsresonansundersøgelse (MR-scanning) for at se præcist, hvor fibromet befinder sig, MR udføres kun, hvis der er behov for at lokalisere muskelknuderne uden kirurgisk indgreb.

Sonohysterografi Sonohysterografi

Denne form for ultralydsundersøgelse foretages enten transabdominalt (gennem maven) eller transvaginalt (gennem skeden). Der anvendes en saltopløsning for at forbedre billederne.

Send this to friend