Lev et godt liv med fibromer

Lev et godt liv med fibromer
December 17, 2015 andersson

Når man ved, at cirka 40 % af alle kvinder mellem 35 og 55 år har disse muskelknuder i livmoderen1 , som kaldes for fibromer, er der alt for mange som udskyder besøget hos lægen. Ifølge en rundspørge har mange kvinder ganske enkelt lært at leve med generende symptomer2.

Kraftig menstruation

Kraftig menstruation er et af de mest almindelige symptomer på muskelknuder (fibromer) og kan forhindre dig i at leve et godt liv. Nogle har så store blødningsproblemer, at de må skifte tampon hver halve time og/eller bruge to bind ad gangen. Mange må melde sig syge på jobbet og takke nej til sociale invitationer. Der findes mange måder at forhindre generende gennemblødninger på, men at “leve med” de svære blødninger er ikke nogen løsning. Hvis blødningerne ikke bliver behandlet, kan muskelknuderne vokse og blive større. Det månedlige blodtab kan føre til blodmangel. Det hjælper ganske vist at tage jerntilskud, men det løser ikke det oprindelige problem — blødningen.

Desværre er kraftige menstruationer ikke det eneste symptom på muskelknuder. Du kan også opleve smertefulde menstruationer, blødningsforstyrrelser, smerter i lænden, mavesmerter og smerter i forbindelse med samleje.

Mange kvinder lever med mavekramper og smerter og lindrer generne med smertestillende medicin, når det bliver alt for slemt. Men igen – det behandler kun symptomerne og ikke selve årsagen.  Du kan sikkert hjælpes, så du ikke behøver at leve med smerter og tage smertestillende medicin hver måned. Det er bestemt noget, som du bør drøfte med lægen.

Trykket fra muskelknuderne kan også medføre, at du ofte skal tisse. En del kvinder har konstant besvær på grund af dette, for ikke at tale om deres evige bekymring for, om der er et toilet i nærheden. Mange vænner sig til det og tænker ikke over den store byrde, det er blevet.

Du behøver måske ikke, at leve et liv med smerter og smertestillende medicin

Kontakt din læge for at få hjælp

Du skal altid få udredet enhver forandring i din menstruation eller dine toiletvaner, så andre alvorlige sygdomme kan udelukkes. Muskelknuder (fibromer) kan også påvirke din mulighed for at få børn. Hvis du har muskelknuder, kan det være sværere at blive gravid, og der er større risiko for komplikationer under graviditeten3 . Hvis du planlægger at blive gravid inden for den nærmeste fremtid, er det altså endnu en god grund til at søge læge.

Flere behandlinger at vælge imellem end nogensinde før

Der er flere muligheder for at behandle muskelknuder i dag end tidligere; lige fra operation til tabletter, der får fibromerne til at svinde ind og mindsker blødningen. Det handler bare om at finde den bedste behandling for dig. Der er altså ingen grund til at “leve med” problemet — der findes gode løsninger i dag.

Bestil tid hos din læge i dag og få dit liv tilbage.

1.  Tropeano G, Amoroso S, Scambia G. Hum. Reprod. Uppdat. (2008) 14 (3): 259-274

2. The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. Oktober 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.

3. Fibroids and reproductive outcomes: a systematic literature review from conception to delivery. Klatsky PC1, Tran ND, Caughey AB, Fujimoto VY. Am J Obstet Gynecol. 2008 Apr;198(4):357-66. doi: 10.1016/j.ajog.2007.12.039.

Send this to friend