Fibromer er et stort sundhedsproblem

Fibromer er et stort sundhedsproblem
December 17, 2015 andersson

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage symptomer såsom kraftige blødninger, oppustet mave, mavesmerter, problemer med frugtbarhed og graviditet, smerter i forbindelse med samleje og problemer med urinblære og tarm. Mange kvinder lever med deres symptomer og venter længe, før de søger hjælp. Det er vigtigt at søge læge, hvis man har symptomer, så lægen kan stille den rette diagnose, og kvinden kan få behandling for sine muskelknuder.

Skal jeg gå til lægen eller ej?

20-40 % af alle kvinder i den fødedygtige alder rammes af muskelknuder (fibromer), og heraf får 25- 50 % symptomer med negativ indvirkning på deres hverdagsliv, arbejdsevne, relationer og sexliv1. De ramte kvinder oplever ofte svære mavesmerter, problemer med at blive gravide, træthed og smerter i forbindelse med samleje. Nogle kvinder fortæller, at de må skifte tampon med 40-60 minutters mellemrum og sove på en stak af håndklæder, fordi de er bange for at bløde igennem. Til trods for disse svære problemer venter mange kvinder med at kontakte lægen2. Nogen venter flere år. Mange er flove over deres symptomer, især hvis symptomerne påvirker deres privatliv eller karriere. Andre forsøger at medicinere sig selv, og atter andre kvinder lider i stilhed — ofte i den tro, at muskelknuder er en del af livet.

Diagnose

Det er vigtigt, at du får stillet en diagnose så hurtigt som muligt, især hvis du gerne vil være gravid. Muskelknuder kan give kvinder i den fødedygtige alder problemer med at blive gravide3 . Den stigende tendens til at få børn senere i livet og det faktum, at muskelknuder optræder oftere i takt med alderen, betyder, at det er vigtigt at få stillet en diagnose tidligt, så kvinder i 30-40- årsalderen kan bevare deres fertilitet.

Behandling

Muskelknuder (fibromer) kan behandles med lægemidler eller med forskellige operationsmetoder.

Læs mere om de forskellige behandlingsmuligheder her: fibromguiden.dk/behandling-af-fibromer

Indvirkning på hverdagslivet

I et nyligt studie svarede 42 % af kvinderne med muskelknuder (fibromer), at symptomerne havde en negativ indvirkning på deres hverdagsliv, arbejdsevne, familie, relationer og sexliv4 . En kvinde fortæller, at hun måtte stille vækkeuret med et par timers mellemrum for at skifte bind. Hun planlagde endda ferier og besøg hos venner på tidspunkter, hvor hun ikke skulle have sin menstruation, fordi hun syntes, at det var pinligt med blodige håndklæder på hotellet eller hjemme hos vennerne. Et andet studie viste, at næsten to tredjedele af alle kvinder med muskelknuder, var bekymrede for, at de måtte tage sygedage fra arbejdet på grund af deres symptomer. Samtidig mener 25 % af kvinderne i arbejde, at muskelknuderne vil forhindre dem i at nå deres fulde potentiale rent karrieremæssigt5 . En 45-årig kvinde med muskelknuder beskriver sin træthed som så “uudholdelig”, at hun ikke kan koncentrere sig på jobbet. “Jeg kunne godt tage et job med større ansvar, men min selvtillid svigter mig, når jeg har menstruation, og jeg må ofte sygemelde mig. Jeg er for flov til at fortælle min chef om problemet.”

Kraftige blødninger og menstruationssmerter kan behandles

Muskelknuder (fibromer) skaber store problemer for de kvinder, der bliver ramt. Men det er muligt at leve livet som før til trods for muskelknuderne. Det er vigtigt at søge læge, hvis man har symptomer, så lægen kan stille den rette diagnose, og kvinden kan få behandling for sine muskelknuder.

1. Tropeano G, Amoroso S, Scambia G. Hum. Reprod. Uppdat. (2008) 14 (3): 259-274.

2. Bijan J, Borah, et al. T J Obstet Gynaecol. 2013; 209 (4): 31

3. Pritts EA, et al. Fertil Steril 2009;91:1215−1223

4. Zimmerman A et al: Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: an international internet-based survey of 21,746 women. BMC Women’s Health 2012, 12:6 http://www.biomedcentral.com/1472-6874/12/6

5. Luiz Gustavo Oliveira Brito et al.: Uterine leiomyoma: understanding the impact of symptoms on womens’ lives. Reproductive Health 2014, 11:10.

Send this to friend