Tal om fibromer

Tal om fibromer
December 18, 2015 andersson

Har du svært ved at tale om muskelknuder (også kaldet fibromer) med personer, du ikke kender? I så fald er du i godt selskab. De fleste af os bliver generte ved tanken om at tale om intime ting med fremmede.

I en undersøgelse publiceret i Journal of Women’s Health1 blev det konstateret, at mange kvinder udskyder lægebesøg i flere år. Der er bekymrende mange, som udholder symptomer såsom kraftige eller smertefulde menstruationer, forstoppelse, oppustethed, smerter i forbindelse med samleje og konstant vandladningstrang. Kontakt lægen, hvis du har mistanke om, at du har muskelknuder. Udover at det er vigtigt at udelukke andre problemer (forandringer i menstruation og toiletvaner skal altid udredes), så har det aldrig været nemmere at behandle muskelknuder i underlivet.

Gode tips inden du skal tjekkes for muskelknuder

1. Før dagbog

Fortæl din læge så meget som muligt om dine menstruationer. Skriv ned, hvilke forandringer du oplever i din krop i løbet af en måned, og hvordan disse forandringer påvirker dig. Notér symptomerne i en dagbog eller download en af de apps, der findes til notering af symptomer. Det er en god idé at notere, om blødningen er kraftig, hvor længe den varer, datoen for seneste menstruation, samt andre symptomer såsom oppustethed, mavesmerter, ændringer i toiletvaner, dit energiniveau og dit humør. Jo mere du kan fortælle lægen om, hvordan du har det, og hvordan du er generet i det daglige, jo lettere kan din læge stille en diagnose.

2. Lær de svære ord

Det kan være en fordel at kende til de medicinske begreber, som lægen bruger ved undersøgelsen. Det kan f.eks. være ord som menorragi (kraftige blødninger), koagel (klump i blodet), vandladningsfrekvens (hvor ofte du tisser), bækkensmerter (underlivssmerter) og oppustethed (når bukserne strammer, ligesom når man er gravid).

3. Undersøg selv tingene

Læger er vant til, at patienter kommer med fakta, de selv har fundet på nettet. Du behøver ikke at komme med favnen fuld af forskningsdata, men nogle sider fra et pålideligt website eller en brochure om muskelknuder (fibromer) kan være et godt udgangspunkt for samtalen med din læge.

4. Få et overblik over de forskellige muligheder

Muskelknuder kan behandles med medicin eller med forskellige operationsmetoder.

Læs mere om de forskellige behandlingsmuligheder her: behandling-af-muskelknuder

5. Second opinion

Hvis din læge ignorere dine problemer, er det vist tid til at finde en ny læge. Muskelknuder er ikke en livstruende tilstand, men sygdommen har meget stor indvirkning på kvindens liv, både fysisk og psykisk. Så forsøg at lave en aftale med en anden læge, for at få en second opinion, og giv ikke op, før du har fundet den rette behandling.

1. The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. Oktober 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.

Send this to friend